WATER

WATER

The Millennium Jazz Orchestra & pianoduo Blaak

concert
22 oktober 2023 15:00 - 17:00
Buitensociëteit
€ 29.50 Tickets

Een actueel muziekspektakel tegen de achtergrond van klimaatverandering en waterschaarste. Elke noot is gecomponeerd en gespeeld met het thema Water in hart, hoofd en nieren. Een 18-koppig jazzorkest gaat de dialoog (en soms het gevecht) aan met een klassiek pianoduo achter twee concertvleugels.


Klassiek en Jazz verbinden zich op ongehoorde wijze in gloednieuwe composities van Joan Reinders, de gelauwerde meester van de instrumentatie. Zijn muziek staat bol van de bijzondere klankschilderingen en verrassende wendingen, van intieme verstilling tot uitbundige swing. Vloeibare melodieën monden uit in hippe pop- en jazz grooves en er wordt virtuoos geïmproviseerd door de orkestleden.


Voor de pauze klinkt de 6-delige suite Waterkringloop. Verdampen, uitregenen en naar zee stromen, en nog veel meer... door Reinders op meesterlijke wijze toongezet. Als luisteraar wordt je meegenomen op een fascinerende reis, aan het einde waarvan je innerlijk veranderd bent, maar nog steeds op dezelfde plaats: de kringloop van de geest door de kracht van muziek. 


Na de pauze klinkt Hanzeroute: 10 composities over de rivier de IJssel langs onze Hanzesteden. Bekende meteorologen, zoals Peter Kuipers Munneke, zullen via vooraf opgenomen beelden tussen de delen door uitleg geven over de thematiek van de muziek en de impact van de klimaatontwikkelingen.


Het Millennium Jazz Orchestra heeft een flinke reputatie opgebouwd met succesvolle tournees, zoals de Bernstein Celebration Tour, de Gershwin Celebration Tour en O Verde do Brasil.


Laat u dit keer meevoeren langs stille en wilde wateren, dreigende wolkenpartijen, kletterende stortbuien, kabbelende stroompjes, tumulteuze overstromingen, verdampende toondruppels en majestueuze orkestklanken. Zelfs flora en fauna worden muzikaal tot leven gewekt.