
Johannette Zomer & Friends
Tranen van Maria
Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag brengt sopraan Johannette Zomer in 2023 nog één keer het programma Tranen van Maria: een multidisciplinaire voorstelling door en voor vrouwen uit diverse culturen en met verschillende achtergronden. Het Stabat Mater van Pergolesi vormt de rode draad met daarnaast verhalen van wereldvrouwen, Middeleeuwse lofzangen, Sefardische en Jiddische liederen maar ook een paar hedendaagse werken, allen rond het thema vrouw.
Het Stabat Mater is door vele componisten op muziek gezet, maar niemand deed het zo indringend en ontroerend als Pergolesi. Dit middeleeuwse gedicht vertelt over Maria’s lijden vanwege haar gekruisigde zoon. Pergolesi’s muziek is de ruggengraat van het concert. Tussen de delen door klinkt een palet aan vooral door vrouwen geschreven muziek. Zo belicht één van de eerste vrouwelijke componisten - Hildegard von Bingen - de mystieke kant van de vrouw in O Vis Aeternitatis. Tevens klinken er op vrouwen geïnspireerde Jiddische en Sefardische liederen en een Cantigas de Santa Maria: een eenstemmig religieus loflied uit de Middeleeuwen. Enkele hedendaagse werken - Seufzer van Mathilde Wantenaar en Caris Mere van Gia Kancheli - zullen indringend commentaar geven op het thema van dit concert. Tijdens de voorstelling zullen als intermezzo’s verhalen worden verteld van wereldvrouwen die net als Maria geleden hebben maar die ook allemaal hun eigen innerlijke kracht vonden om herboren te worden.
Lengte 80 minuten zonder pauze
Speellijst 2023
PROGRAMMA ‘TRANEN VAN MARIA’
Hildegard von Bingen (1098-1179)
O Vis Aeternitatis
G.B. Pergolesi (1710-1736) Stabat Mater
Stabat Mater dolorosa
Intermezzo
G.B. Pergolesi Stabat Mater
Cujus animam gementem
O Quam tristis et afflicta
Quae moerebat et dolebat
Quis est homo
Intermezzo
M. Wantenaar (1993) Seufzer
Rolinha Kross Jidische liederen
Tis Marang, gitaren
Rozhinkes mit Mandeln (jiddisch)
Irme Kero (sefardisch)
La Llorana (mexicaans)
G.B. Pergolesi Stabat Mater
Vidit suum dulcem natum
Eja mater fons amoris
Fac, ut ardeat cor meum
Intermezzo
A. Vivaldi (1678-1741) Sinfonia ‘Al Santa Sepolcro’
G. Kancheli (1935-2019) Caris Mere
Rolinha Kross Sefardische liederen
Tis Marang, gitaar en bas
Asentada en mi ventana
La rosa enflorece
Noches, buenas noches
Intermezzo
G.B. Pergolesi Stabat Mater
Sancta Mater, istud agas
Fac ut portem Christi Mortem
Inflammatus et accensus
Intermezzo
G.B. Pergolesi Stabat Mater
Quando corpus morietur
Cantiga de Santa Maria No.100
Santa Maria Strela do dia
Uitvoerenden
Johannette Zomer (sopraan) studeerde aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en ontving coaching van Diane Forlano (London) en Marlena Malas (New York). Het repertoire van Johannette reikt van de Middeleeuwen tot en met de 21e eeuw, met als gevolg een zeer gevarieerde en omvangrijke concertpraktijk. Verder geeft Johannette regelmatig recitals, vertolkt rollen in grote opera’s en verleent haar medewerking aan CD-opnames. In 2013 richtte zij haar eigen ensemble het Tulipa Consort, met als doel muziek uit de 17e en de vroege 18e eeuw grondig te verkennen.
Cécile van de Sant is een charismatische mezzo-sopraan, met een stem omschreven door dirigent Nicholas McGegan, als ‘donkere chocolade met 80 procent cacao’. Van de Sant behaalde haar diploma Uitvoerend Musicus Cum Laude aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam waar ze studeerde bij Cora Canne Meijer, waarna ze haar studie vervolgde in New York bij Marlena Malas. Ze was prijswinnares op vele concoursen.
Rolinha Kross is een Nederlandse zangeres met een joods/Tsjechische moeder en een Surinaamse vader. Al vanaf jonge leeftijd werd zij gefascineerd door Oost-Europese muziek en de Jiddische taal. Zij trad op met diverse groepen, onder andere met haar moeder, Ilona Cechova, onder de naam Sense. Zij volgde de zangopleiding jazz/lichte muziek op het Conservatorium in Hilversum (nu Amsterdam).
Tis Marang studeerde klassieke contrabas aan het Brabants Conservatorium in Tilburg, en kamermuziek en historische uitvoeringspraktijk aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij werkte mee aan talrijke concerten en opnames in heel Europa en in de Verenigde Staten. Naast zijn activiteiten als klassiek musicus houdt hij zich bezig met een breed scala aan andere muziekgenres, variërend van klezmer tot jazz en en van bluegrass tot tango. Sinds 1993 is hij zelfstandig gevestigd als strijkstokkenmaker, waarbij hij zich toelegt op het maken van historische modellen.
Saffraan - Ritueel Drumtheater, werd in 2013 opgericht door Barbara Loen, Sahaja Pragt en Irmgard Cottaar, drie bevlogen en geïnspireerde vrouwen die middels hun framedrums hun passie, voor ritme, rituelen en klank delen met elkaar en hun publiek. Van oudsher werden de framedrums ingezet bij rituelen die bedoeld waren om de eenheid van de gemeenschap te bekrachtigen. Het ritme van de drum brengt een trilling voort die raakt aan gevoel, intuïtie en een dieper weten. Het herinnert aan onze verbinding met onszelf, met elkaar en met het natuurlijke ritme van het leven. Het Tulipa Consort, ook in 2013 opgericht, specialiseert zich in vocaal repertoire van de 17e en vroege 18e eeuw. De naam van het ensemble is geïnspireerd door een gebeurtenis die aan het begin van de 17e eeuw in de Lage Landen plaatsvond, de zogenaamde Tulpenmania: in de 16e eeuw vond de tulp zijn weg vanuit Turkije naar de Lage Landen, waar hij een gewaardeerd bezit werd. In de 17e eeuw werd het zelfs een voorwerp van financiële speculatie, tot in februari 1637 deze handelsbubbel plots barstte. Hoewel de tulp dus de oorzaak van de eerste beurscrash ooit was, is het toch een van de nationale symbolen van Nederland geworden. Het Tulipa Consort bestaat uit: Elisabeth Ingenhousz, Franc Polman, Marc Cooper, Remy Baudet, viool; Ruben Sanderse, altviool; Cassandra Luckhardt, cello; Tis Marang, violone; Vincent van Laar, orgel.
Bekijk ook
Bekijk volledige agenda
























































