Timon de Onsterfelijke

Timon de Onsterfelijke

Zutphens Barok Ensemble, Johannette Zomer, Jasper Schweppe

muziek - muziektheater
10 juni 2023 20:00
Buitensociëteit
t/m 16 jaar of bewoner azc €12.50 - € 22.50 Tickets

Een verhaal over de opkomst, ondergang en revival van de barokmuziek. Maar dan net even anders.

Jubileumvoorstelling 40 jaar Zutphens Barok Ensemble

Het Zutphens Barok Ensemble onder leiding van Elin Eriksson pakt op haar 40e verjaardag uit met muziektheater. In een toegankelijke voorstelling vol zang, dans en spel maakt het publiek in anderhalf uur een reis langs de historie van de barokmuziek.

Hoofdpersoon is Timon van Athene, uit Zutphen. Van de bloeiperiode van de barok in de 17e eeuw reist hij via de neergang in de 18e eeuw en het 19e-eeuwse dieptepunt naar de voorzichtige opbloei begin 20ste eeuw en de revival in de zestiger jaren. Hij eindigt in het heden, bij zijn eigen 40ste verjaardag en het jubileum van het Zutphens Barok Ensemble. Tijdens zijn reis wordt Timons geweten voortdurend op de proef gesteld door een geheimzinnig en rap van de tongriem gesneden orakel. Ga er maar aan staan...

De muziek van Henry Purcell staat in deze voorstelling centraal en wordt uitgevoerd door het Zutphens Barok Ensemble onder leiding van Elin Eriksson. Sopraan Johannette Zomer en bariton Jasper Schweppe vertolken daarbij de hoofdrollen in de aria’s. Het historische dansgezelschap Triomphe et Enchantement, dat ook het 40-jarig jubileum viert, tekent voor de dans. Dansmeester Frank Perenboom maakte speciaal voor de gelegenheid nieuwe choreografieën. Het verhaal van Timon wordt gespeeld door acteur Martin van Tulder, maar ook hierbij doen orkest, solisten en dansers een niet te missen duit in het zakje.

U bent van harte uitgenodigd Timon te vergezellen op zijn wonderbaarlijke reis.

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door


credits

muzikale leiding Elin Eriksson | spel en regie Martin van Tulder| sopraan Johannette Zomer | bariton Jasper Schweppe| dans Triomphe & Enchantement | dansmeester Frank Perenboom | muziek Henry Purcell | toneeltekst en dramaturgie Rianne Heere | productie David Jorritsma | decor en rekwisieten Walhallab

Over het Zutphens Barok Ensemble

Het Zutphens Barok Ensemble is in 1983 opgericht en is in de loop van de jaren uitgegroeid tot een orkest van achttien professionele amateurmusici. Sinds tien jaar staat het orkest onder leiding van de alom gewaardeerde barokvioliste en concertmeester Elin Eriksson.

Het Zutphens Barok Ensemble legt zich toe op een historische speelstijl en is een van de weinige amateurorkesten in Nederland die barokmuziek spelen op (kopieën van) oude instrumenten. De musici komen dan ook uit alle windstreken om met het orkest te spelen.

Het orkest wil de barokmuziek toegankelijk maken voor een gevarieerd publiek en brengt dan ook een breed repertoire aan barokmuziek. Op het repertoire staan werken van componisten als Purcell, Bach, Scarlatti, Telemann, Graupner en vele anderen. Daarnaast bracht het orkest opera’s als King Arthur en Venus & Adonis en verschillende passies. Bij de vele uitvoeringen verleenden diverse professionele solisten hun medewerking en ook heeft het orkest samengewerkt met het historisch dansgezelschap Triomphe & Enchantement en met (project-)koren.

Hoewel een amateurorkest, is het Zutphens Barok Ensemble een springplank gebleken voor studenten en beginnende professionals. Diverse instrumentalisten hebben bij het orkest ervaring opgedaan en zijn daarna uitgevlogen naar hun verdere muzikale carrière.

Met deze voorstelling viert het Zutphens Barok Ensemble haar veertigjarig bestaan.

Meer informatie over het gezelschap: www.zutphensbarokensemble.nl