Let op: de voorstelling is verplaatst van 3 naar 10 februari 2024
SimeonKwartet

SimeonKwartet

Canto Ostinato

concert - livemuziek - muziek
10 februari 2024 20:00
Buitensociëteit
(jongeren t/m 18 jaar: €9,50) € 31.50 Tickets

Canto Ostinato van Simeon ten Holt valt niet meer weg te denken uit het Nederlandse muziekleven. Het is een halve eeuw geleden dat Ten Holt begon te werken aan wat nu zonder discussie de populairste compositie uit de 20e eeuwse Nederlandse muziek is.

Canto Ostinato is vaak vergeleken met Minimal Music, het meest vergaande protest tegen de extreme complexiteit van veel naoorlogse muziek. Maar waarin Canto Ostinato wezenlijk verschilt met de Minimal Music uit de jaren ’60 en ’70 is de inzet bij klankschoonheid.

Het stuk wordt gedomineerd door een repetitief element van 5 noten, waarmee het stuk opent. Wezenlijk voor het stuk is wel wat Ten Holt zelf ooit ‘het sociale aspect’ noemde: ‘bij Canto laat de muziek ruimte voor de uitvoerders: je kunt, door naar elkaar te kijken, door op een bepaalde manier te reageren, even afwijken van de tekst. De muziek veronderstelt dat musici naar elkaar luisteren en op elkaar reageren.’ Canto klinkt hierdoor nooit hetzelfde en omdat de musici zelf bepalen hoe vaak fragmenten worden herhaald, kan de lengte van uitvoeringen sterk variëren.

Voor dit concert zullen een aantal zitplaatsen beschikbaar worden gesteld, maar bezoekers mogen het zichzelf ook gemakkelijk maken met eigen matjes, (lig)stoelen, dekens, kussens etc.

Pianisten: Jacobus den Herder, Cathelijne Maat, Esther Scheerder, Emile Engel

Lichtshow: Mark Hengeveld