Pianostemmen

Pianostemmen

Goed Gezelschap

concert
28 april 2024 15:00
Buitensociëteit
€ 30.00 Tickets

De oude pianostemmer Jacobus Kromm leidt een teruggetrokken bestaan. Hij worstelt met zijn geweten over de verzameling piano’s en vleugels die hij (nog) in bezit heeft. Ontelbaar veel instrumenten heeft de pianostemmer in de loop van de jaren in bewaring gehad, gekocht, gerestaureerd, verhuurd en doorverkocht. Om de een of andere reden heeft hij van deze piano’s nooit afstand kunnen doen. Over de herkomst zwijgt hij liever. Als de avond valt, laat Kromm zijn vingers over de toetsen glijden. Steeds vaker duiken er verhalen van vroeger op in zijn verwarde hoofd, steeds vaker hoort hij dissonanten. De pianostemmen keren zich gaandeweg tegen de oude man. Immers gestolen goed gedijt niet. Ze vertellen als stille getuigen het verhaal over hun rechtmatige eigenaren. Het onzegbare wordt gegoten in een nieuwe compositie voor close-harmony voor meerdere klavieren. 

 

PIANOSTEMMEN gaat over het verleden van systematische roof van (voornamelijk) Joods bezit tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een onderbelicht verhaal over een onrecht dat nog steeds voortduurt. Oude vleugels en piano’s vertellen het verhaal hoe Joodse inwoners in diverse Nederlandse steden uit hun huizen werden gehaald, en hoe hun huizen vervolgens werden leeggeroofd door schattenjagers als Abraham Puls.  

 

Klemens Patijn over Pianostemmen  

"Als acteur en theatermaker ben ik gefascineerd door zwijgen. Ik ben een kind van een Indische vader en grootouders die de oorlog hebben meegemaakt. Zij hebben het zwijgen daarover tot kunst verheven. Ik weet hoeveel kleuren zwijgen kan aannemen, hoeveel pijn en onvermogen er achter stilte schuil kan gaan. Maar ik weet ook dat verzwegen verhalen, in welke vorm dan ook, terug blijven komen. Ze willen verteld worden. Ik heb sterk het idee dat ik over het onderwerp van PIANOSTEMMEN niet langer zwijgen mag." 

 

Pers 

“Dit uitdagend concept wordt knap uitgevoerd.
PIANOSTEMMEN is een fraai, afgerond verhaal.” ★★★★ NRC


“tussen de regels door, in onheilspellende ritmes, onschuldige etudes en schoonpoetsende close harmony, komt de tragiek van dit drama tot leven.” ★★★★ Volkskrant


“Pianostemmen, eentje om te onthouden.” ★★★★ Trouw


“Pianostemmen vertelt een indrukwekkend verhaal uit een ander oogpunt.”
★★★★ Theaterparadijs


“Het idee van Tg Goed Gezelschap is zonder meer briljant: roofkunst is nog steeds actueel maar de verbinding met live uitgevoerde muziek geeft extra tragiek.” ★★★★ Theaterkrant

Publieksreacties 

“Zeer indrukwekkend. Brengt ons terug naar een tijd die nooit vergeten mag worden.” 

“Schitterend geacteerd, gespeeld, gezongen. Hulde! Jammer genoeg nog zo actueel, maar wel waardevol dat dit zo aan iedereen weer wordt verteld.” 

“Kwam helemaal binnen.” 

Idee, concept & projectleiding Klemens Patijn
Regie Ria Marks
Spel Joost Claes, Jaap Dieleman, Dennie Lukkezen, Emma van Muiswinkel, Klemens Patijn
Schrijver Wessel de Vries
Dramaturgie  Maarten Bos
Componist Wiebe Gotink
Kostuumontwerp Dorien de Jonge
Decormakers Theodoor Dekker en Juul Dekker
Techniek Peter Zwart en Menno Drost
Zakelijke leiding Corinne van Lelieveld
Fotografie Jan Amse
Campagnebeeld Mara Vissers
Productieleider Eva Hermus
Marketing en communicatie Nicole Bettonviel
Social media Robin Laurens
Mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Lerak Foundation, Cultuurfonds, Van Lange Fonds