Phion
Nieuwjaarsconcert met Dvorák & Kodály

Nieuwjaarsconcert met Dvorák & Kodály

Henrik Schaefer dirigeert m.m.v. Slobodan Trkulja & Balkanopolis

klassiek en opera
7 januari 2023 20:00
Buitensociëteit
€ 32.00 Tickets

Nieuwjaar in Oost-Europa

Phion viert dit seizoen Nieuwjaar in Oost-Europa, met een veelheid aan melodieën en composities die reiken van de Oostzee tot diep in de Balkan. Feestelijke muziek waarop je zingend en dansend het nieuwe jaar in gaat. Muziek, soms klassiek, soms uit het hart van het volk, soms een fascinerende kruisbestuiving tussen volksmuziek en klassieke muziek. Zo liet Dvořák zich in zijn Slavische dansen inspireren door Boheemse furianten, polka’s en dumka’s. Liszt is puur Hongaars in zijn beroemde Tweede Rapsodie, en de dansen die Kodály uit zijn geboortestad Galanta haalde zijn een schitterende mengeling van Tsjechische en Hongaarse volksmelodieën.


Slobodan Trkulja & Balkanopolis

Speciaal voor deze concerten heeft Phion het muzikale genie Slobodan Trkulja uitgenodigd. Hij brengt met zijn band Balkanopolis een stukje Balkan naar de concertzalen. De charismatische multi-instrumentalist, zanger en componist weet met zijn indrukwekkende stem het publiek steeds weer te ontroeren en op te zwepen. Hij creëerde zijn eigen bijzondere sound door traditionele Servische muziek, authentieke instrumenten, melodieën en ritmes te laten versmelten met nieuwe arrangementen en moderne instrumenten en speelstijlen. 


Maestro Schaefer

Deze bijzondere concerten staan onder leiding van dirigetnt Henrik Schaefer. In de rol van juryvoorzitter van ‘Maestro’ heeft hij met veel plezier bekende Nederlanders begeleid en beoordeeld op hun eerste optreden op de bok. Met hetzelfde plezier staat hij nu zelf voor het orkest in dit vrolijke Oost-Europese concert, zeker met zijn vakkundigheid en jarenlange ervaring. Lange tijd was hij chef van de opera in Göteborg, sinds kort directeur van de Folkopera Stockholm en in Nederland een bekend gezicht bij Holland Symfonia. Phion wenst je een goed begin van het nieuwe jaar!

Programma

Zoltán Kodály           Dansen uit Galanta

Franz Liszt                Hongaarse Rapsodie no.2 in d kl.t.

Slobodan Trkulja      Nebo

                                   Eleven For my father

                                   Pythagora’s song

Antonín Dvorák        Slavische Dans op. 72, nr. 1, 2 en 7

Slobodan Trkulja      Night Voyage

                                    Black Eyes

                                     Goro moja (In the Hills)

                                     Tzarigrad (arr. Willem Friede – wereldpremière)

                                    Konstantin

 

 Kan je op deze datum niet OF Wil je meer zien van dit gezelschap? Kijk dan ook eens naar de voorstellingen van Phion bij onze ‘buren’ in Deventer Schouwburg of Theater Orpheus

Samenwerking van de drie grote theaters in de Stedendriehoek.