Nederlands Symfonie Project 2022

Nederlands Symfonie Project 2022

10 jaar Nederlands Symfonie Project

klassiek en opera
27 augustus 2022 20:00
Buitensociëteit
€ 22.50 Tickets
O. Respighi – Pini di Roma
M. Ravel – Pianoconcert in G – solist: Thomas Beijer
S. Rachmaninov – Symfonische Dansen

Deze zomer bestaat het Nederland Symfonie Project 10 jaar. Na negen eerdere edities, waarvan de laatste twee met coronabeperkingen, brengt het Nederlands Symfonie Project dan ook een feestelijk programma ten gehore. Bij het horen van Respighi’s Pini di Roma is dat meteen duidelijk: dit kleurrijke werk geïnspireerd op de dennen van Rome is een en al pracht en praal en geeft de luisteraar het gevoel zich zelf in de bruisende Italiaanse hoofdstad te bevinden.

De vrolijke onstuimigheid gaat onverminderd door in Ravels Pianoconcert in G, vertolkt door de jonge meesterpianist Thomas Beijer, winnaar van de Nederlandse Muziekprijs 2022. Beijers virtuositeit komt in dit sprankelende pianoconcert vol jazzinvloeden goed van pas. In het langzame tweede deel echter, kunnen orkest, solist en publiek even op adem komen en in vervoering gebracht worden door de pure schoonheid van Ravels compositie.

Na de pauze barst het feest nogmaals los en wordt het volledige symfonische kleurenpalet optimaal benut in Rachmaninovs Symfonische Dansen. Hoewel gecomponeerd in een donkere tijd – de jaren `40 van de vorige eeuw – en in het laatste levensjaar van de Russische componist, maken zangerige melodieën, energieke ritmische motieven en grote contrasten deze imposante compositie tot een bovenal dynamisch en levendig werk. Een waardige bekroning dan ook, van 10 jaar Nederlands Symfonie Project!