Ciconia Consort

Ciconia Consort

Metamorfosen

klassiek en opera
14 mei 2023 15:00
Buitensociëteit
€ 28.00 Tickets

"De liefde waarmee de Ciconias de stukken uitvoeren is hartverwarmend "  - Luister

Beleef met het Ciconia Consort onder leiding van Dick van Gasteren muziek vanuit het perspectief van grafisch kunstenaar MC Escher.

Metamorfosen heet het vijftien delen tellende dichtwerk van Ovidius dat na tweeduizend jaar nog steeds een inspiratiebron is voor schrijvers, dichters, schilders en componisten. Ovidius schetst een scheppingsverhaal, het leven van klassieke goden en stervelingen, geïnspireerd op het idee van steeds voortgaande verandering en evolutie: omnia mutantur, nihil interit (alles verandert, niets vergaat).

Dit laatste is door geen ander zo geniaal weergegeven als door grafisch kunstenaar M.C. Escher in zijn Metamorphosen. Dirigent Dick van Gasteren zal vertellen over de principes van gedaanteverandering en oneindigheid in het werk van Escher en de verwantschap met de muziek.

Je hoort dit programma misschien wel het grootste en meest verheven stuk voor strijkorkest, de Metamorphosen van Richard Strauss. Een absoluut meesterwerk met polyfonie alla Bach maar dan met laatromantische en vroeg moderne harmonieën. In Tristan Keuris' Variations gebaseerd op de ontwikkeling en evolutie van muzikale kiemcellen, wordt de luisteraar op meesterlijke wijze meegevoerd in een wervelende meeslepende bijenkorf. Maar wist je dat ook de neef van M.C. Escher, Rudolf Escher, een indrukwekkend muziekwerk schreef voor strijkorkest? Lees meer...


PROGRAMMA
Charles Koechlin (1867-1950) - Sur les flots lointains, versie voor strijkorkest (1933)
Rudolf Escher(1912-1980) - Concerto voor strijkorkest en pauken (1947/1948)
Tristan Keuris
(1946-1996) -Variations for Strings
Richard Strauss
(1864-1949) –Metamorphosen in c-klein voor 23 strijkers