De Nedersaksen | Live!

De Nedersaksen | Live!

Hendrik Jan Bökkers, Albert Bartelds en special guest Gijs Jolink

talkshow - theatercollege
25 april 2023 20:15
Theaterzaal
€ 18.25 Tickets
Hendrik Jan Bökkers en Albert Bartelds (van de succesvolle podcast De Nedersaksen) nemen in een programma van anderhalf uur de het publiek mee de Hanzetijd in en koppelen dit aan de Nedersaksische taal cultuur en haar geschiedenis. Niet enkel een terugblik in de tijd maar ook met een kijk op nu.

Naast de gastheren Bökkers en Bartelds komt er elke avond een bekende lokale gast op bezoek, met in Zutphen Gijs Jolink, om te praten over de Nedersaksische cultuur en taal. Dit wordt afgewisseld met livemuziek van de de gebroeders Roo. (https://open.spotify.com/track/5GIASlbt7togrWeiBtLhmO?si=d3065ecfab584ac5) uit Staphorst, die dankzij de Podcast De Nedersaksen tegenwoordig niet meer alleen in het Engels zingen, maar ook het Nedersaksisch.

Dialectoloog Harrie Scholtmeijer (Het woord is aan Harrie) een lokaal taalfenomeen bespreken het Nedersaksisch met Albert en Hendrik Jan. Waar zeggen ze bijvoorbeeld: uus-huus-hoes of wat wordt er bedoeld met een Motorbolle en over de functie van bijnamen

Een theaterprogramma (van anderhalf uur) waarbij de succesvolle podcast De Nedersaksen (meer dan 20.000 luisteraars) als basis dient voor een avond vol infotainment met Hendrik Jan Bökkers en Albert Bartelds als gastheren en vertellers. Bovendien brengt Hendrik Jan 2 nummers ten gehore waarbij hij zijn verhaal over de liedjes vertelt.

 Gijs Jolink 

Met Hendrik Jan Lovink was hij medeoprichter van de "rock en lol" band Jovink en de Voederbietels in 1992. Veel van de muziek in de vroege jaren van de band werd door hem geschreven. Hij begon zijn muzikale carrière als gitarist/zanger en werd later bassist en zanger. Andere leden van de band zijn Hans Bouman (Mongo) en Hendrik Jan Bökkers.

 

Gijs speelt ook in de Motorband samen met zijn vader Bennie Jolink, Hendrik Jan Lovink en Jan Willem Tolkamp. Hij is mede-eigenaar van het evenementenbedrijf Feestfabriek Alles Komt Goed B.V. in Hengelo en een van de organisatoren van het Zwarte Cross Festival in Lichtenvoorde.

Gijs heeft een groot hart voor de streektaal en de streekcultuur.