Resonans ensemble

Resonans ensemble

De magistrale klank van een vergeten instrument

14 mei 2023 11:30
Kapel op ‘t Rijsselt, Mettrayweg 25 in Eefde
€ 22.00 Tickets
De nyckelharpa of sleutelvedel was aan het eind van de middeleeuwen in heel Europa een bekend instrument maar werd daarna langzamerhand verdrongen door de oprukkende violenfamilie. Het instrument, dat wordt bespeeld met een strijkstok en toetsen, bleef bespeeld worden in een kleine enclave in Zweden. Daar maakte het een stormachtige technische ontwikkeling door. Het resultaat: een geavanceerd instrument met een ongekend magistrale klank.
Met vier nyckelharpa’s, viola d’amore en klarinet brengt het Resonans ensemble het instrument weer tot leven. Muziek van de Renaissance via de mooiste melodieën van Bach tot hedendaags repertoire.

Het Resonans Ensemble is een kwartet van bedreven en bevlogen professionele musici. “Groot geworden” met andere instrumenten, vielen ze alle vier als een blok voor de nyckelharpa toen dat instrument op hun pad kwam. Via bekende musici als Marco Ambrosini en Tjornbörn Näsbon ontwikkelden ze hun technische vaardigheden op het instrument en het repertoire.
Sindsdien lijkt de nyckelharpa hun eindbestemming. Hun oorspronkelijke instrumenten worden echter niet vergeten en komen in dit concert ook ruimschoots aan bod.